w

4 proste zasady, dzięki którym Twoja domowa pizza będzie jak z najlepszej pizzerii

Jeśli lubisz czasem przygotować domową pizzę to pamiętaj aby unikać dwóch zasadniczych błędów w czasie jej przygotowania – dzięki temu zawsze będzie udana.

1. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym ZAWSZE PRZED ułożeniem składników.

2. Na posmarowane ciasto sosem wysyp stary żółty ser. Sera NIGDY nie dajemy na wierzch ani nie posypujemy nim innych składników. Roztopiony żółty ser utworzy warstwę, która utrudnia odparowywanie wody z wilgotnych składników przez to pizza będzie gumowata a składniki ugotowane a nie upieczone!

3. Pamiętaj o zasadzie układania składników: suche na dole mokre na górze – to zapobiega rozmoczeniu pizzy przez ułatwienie odparowywania wody np. z pomidorów.

4. Najważniejsza zasada to używanie specjalnej mąki na pizzę tzw. Mąki typ „00” – dzięki temu Twoje ciastko będzie perfekcyjnie cienkie, odpowiednio sztywne z lekko wypieczonymi brzegami.

Napisane przez Pomyslodawcy

Widzisz taką siną obwódkę wokół żółtka jajka po ugotowaniu? Oto wyjaśnienie.

Ciężko schodząca skorupka jajka po ugotowaniu na twardo, strzępiąca białko to istotny sygnał.