w

Ciężko schodząca skorupka jajka po ugotowaniu na twardo, strzępiąca białko to istotny sygnał.

Jajka są źródłem wielu niezwykle cennych składników odżywczych dla naszego organizmu, dlatego warto aby regularnie pojawiały się w naszych jadłospisach. Jednak czasem szczególnie, gdy chcemy podać estetycznie wyglądające jajka na przykład – gościom w formie połówek z majonezem czy innym farszem, zależy nam na tym aby białka nie były poszarpane i uszkodzone, a jak wiemy to nie zawsze się udaje.

Jeśli obierasz jajka i denerwujesz się, że nieestetycznie się strzępią to pamiętaj, iż jest to jeden z najlepszych wskaźników świeżości jajka! Jeśli jajko po ugotowaniu się tak strzępi tzn. skorupka odrywa się z fragmentami białka to jest to BARDZO świeże jajko!

Oczywiście czasem jak wspomnieliśmy na wstępie zależy nam na ich estetycznym wyglądzie po obraniu. Dlatego jeśli masz bardzo świeże jajka to możesz dodać do gotującej się wody kilka łyżeczek soli/ lub octu – dzięki temu skorupka będzie lepiej schodziła.

Napisane przez Pomyslodawcy

4 proste zasady, dzięki którym Twoja domowa pizza będzie jak z najlepszej pizzerii

Dziadek z Irlandii w dniu swojego pogrzebu rozbawia swoją rodzinę wcześniej przygotowanym nagraniem.