w

Częsty błąd podczas smażenia jajek sadzonych. Wtedy są gumowate i twarde.

Jajko sadzone jest wspaniałym lekkostrawnym dodatkiem do śniadania czy nawet dań obiadowych jak np. sznycla po wiedeńsku.

Jednak aby było ono delikatne i miękkie należy unikać bardzo częstego błędu mianowicie smażenia na oleju! Jajko sadzone ZAWSZE należy smażyć na maśle. Dlaczego?

Masło ze względu na niższą temperaturę dymienia wymusza automatycznie wolniejszą obróbkę termiczną jajka co przekłada się na mniej gwałtowny proces ścinania białka.

Dzięki temu jajko jest miękkie, nie posiada twardego brzegu ani ciemnych śladów miejscowych przypaleń od spodu. Dodatkowo zostaje wzbogacone lekkim aromatem masła.

Napisane przez Pomyslodawcy

Wycieraczki w samochodzie rozmazują Ci brud i wodę na szybie? Tak przywrócisz im sprawność.

Chcesz wiedzieć czy w danym bistro/barze/restauracji zjesz bezpiecznie posiłek? Zapamiętaj ten sposób.