w

Czy ugotowany bób trzeba obierać przed zjedzeniem? Powinnaś to wiedzieć.

Jeśli lubisz bób to musisz wiedzieć, że zawiera mnóstwo składników ważnych dla naszego organizmu w formie łatwo przyswajalnej. Między innymi duże ilości kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i cynku. Dodatkowo może również wspomagać odchudzanie, gdyż posiada dużo błonnika, mało tłuszczu i sporo przyspieszającego metabolizm białka – chociaż „de facto” jest bardzo kaloryczny, gdyż zawiera ok. 110 kalorii w 100 gramach.

Bób najczęściej pojawia się w naszych domach gdy trwa na niego tzw. „sezon” w naszym kraju, czyli na przełomie czerwca i lipca, a w dodatku jest relatywnie krótki. Wiele osób bardzo często ma dylemat podczas jedzenia bobu czy jeść go z łupiną czy jednak bez niej – odpowiedź jest prosta chociaż trzeba pamiętać o podstawowych zasadach…

Łupiny bobu są niezwykle bogate w witaminę A, B6 oraz C i dlatego WARTO je zjadać jednak pod warunkiem, że bób jest świeży/młody a poznasz to po tym, że po ugotowaniu łupina bardzo łatwo schodzi. Wtedy spokojnie możesz ją zjeść. Jeśli bób musisz wyciskać ze skórki to znak, że jest stary i wtedy skórki nie nadają się do zjedzenia oraz stają się ciężkostrawne. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Słyszałaś o tzw. polskich Malediwach czyli zalewie, gdzie woda ma piękny kolor? Miej tego świadomość.

Korzystasz czasem z tzw. kart podarunkowych? Powinnaś to wiedzieć.