w

Dlatego makaron do tzw. chińskich zupek jest tak sprężysty.

Od wielu lat na temat zupek chińskich narosło tak wiele różnych mitów, że nawet nie sposób chyba wszystkie przytoczyć. Oczywiście nie jest to produkt wyjątkowo zdrowy i nigdy nie powinien być podstawowym składnikiem jakiejkolwiek dobrze zbilansowanej diety jednak przesadna często fikcyjna demonizacja również nie jest dobra – zgodnie ze znanym powiedzeniem wszystko jest dla ludzi pod warunkiem zachowania umiaru.

Jednym z mitów bardzo chętnie swego czasu powielanym przez różne strony internetowe był mit dotyczący makaronu z zupek chińskich jakoby za jego niezwykłe właściwości odpowiadało powlekanie go specjalnym woskiem używanym również do woskowania samochodów. To totalna bzdura i jeśli kiedykolwiek usłyszysz to od kogoś (bo wciąż ludzie potrafią sobie to przekazywać „z ust do ust”) to możesz roześmiać się w głos i powiedzieć jak wygląda to w rzeczywistości.

Niezwykłe właściwości makaronu z tzw. „zupek chińskich” są zasługą odpowiedniego procesu przygotowania. Mianowicie jest najpierw gotowany na parze, następnie poddawany jest szybkiemu smażeniu w głębokim tłuszczu, a następnie bardzo szybko i gwałtownie chłodzony. To właśnie dzięki tym procesom te kluski po zalaniu wrzątkiem są szybko gotowe do spożycia, sprężyste i nie sklejają się ze sobą.

Napisane przez Pomyslodawcy

Płacąc kartą nie bierzesz wydruku potwierdzenia? W pewnych sytuacjach lepiej weź.

Dlatego nigdy nie zostawiaj uchylonych okien kiedy nie ma Cię w domu lub wychodzisz tylko na chwilę.