w

Dlatego warto skropić rybę cytryną przed podaniem na stół. Wcale nie chodzi o walory smakowe.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że tradycja podawania ryb z cytryną nie była spowodowana pożądanymi dodatkowymi walorami smakowymi osiąganymi w ten sposób. Dawno temu po prostu sądzono, że sok z cytryny rozpuszcza małe ości z ryb i pomaga zapobiegać zadławieniu się nimi.

Jednak sok z cytryny jednak również jedną niezwykle ważną i realną zaletę – kwas cytrynowy z owoców neutralizuje śmierdzące aminy (chemiczne związki organiczne) z ryb i zamienia je w mniej ofensywne (nieśmierdzące) sole – mówiąc po „polsku” – ryba skropiona sokiem z cytryny traci ten charakterystyczny często nieprzyjemny zapach, który czuć jeszcze w domu długo po obiedzie.

Napisane przez Pomyslodawcy

Na to należy spojrzeć podczas wybierania oliwy z oliwek w sklepie. Dzięki temu masz pewność odpowiedniej jakości.

Właśnie dlatego na rowerze nigdy nie wolno jechać tunelem. To nagranie wyjaśnia wszystko w kilka sekund.