w

Dlatego warto wydłubać pestki z arbuza przed zjedzeniem.

Sezon na arbuzy trwa w tym momencie w najlepsze a co za tym idzie ich ceny oscylują około 2-3 zł za kilogram, dlatego dziś odpowiemy Wam na jedno, często nurtujące wiele osób pytanie a mianowicie czy jeść arbuza z pestkami? Część osób zjada arbuza z pestkami bez zastanowienia bo zawsze tak jedli, inni jedząc arbuza wydłubują je z każdego kawałka lub po prostu wypluwają pestki podczas jedzenia. Jak się okazuje jednak wydłubywanie pestek zasadniczo to błąd. Dlaczego?

Pestki arbuzów są bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B, białka oraz składników mineralnych min. manganu, fosforu, cynku, żelaza, miedzi oraz kwasów Omega-6, które szczególnie ważne są dla kobiet. Zawierają dwa razy więcej białka niż nasiona słonecznika czy migdały! Można je jeść również suszone i prażone.  Ale to nie wszystko, czasem jednak warto je wydłubać, aby wykorzystać je w innym celu…

Mało kto wie, że z pestek arbuza można zaparzyć pyszną i zdrową herbatę, która pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz pomaga przy nadciśnieniu tętniczym (ze względu na zawartość argininy). Aby przygotować ten napar potrzebujesz około 30-40 pestek. Czas parzenia to ok. 15 minut. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Przekaż to swoim bliskim lub/i znajomym 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

W każdym nalewaku do benzyny jest taki dodatkowy otwór. Oto do czego służy.

Tak sprawdzisz przed zakupem czy arbuz w całości jest dojrzały i słodki. Bez krojenia.