w

Dlatego warto zjeść jajko na kolację. Najlepiej na miękko.

Jajka to składnik kulinarny, który od dziesięcioleci znajduje się w praktycznie każdej polskiej kuchni i chyba każdy z nas potrafi je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a także użyć ich do wielu dań. Tej powszechności sprzyja z pewnością cena jajek, które mimo wszystko na tle wielu innych produktów spożywczych są nadal relatywnie tanie.

Dodatkowo jako konsumenci zaczynamy co raz częściej zwracać uwagę na to aby kupować jaja z wolnego wybiegu a nie klatkowe. Jednak mimo tej ugruntowanej popularności jaj w naszych jadłospisach wciąż spora grupa ludzi nie ma pojęcia, że zwykłe jajko zawiera najbardziej optymalną ze wszystkich pokarmów kombinację aminokwasów i nazywane jest białkiem wzorcowym! Dlaczego zatem warto zjeść je na kolację?

Posiłek „jajeczny” to najlepszy pomysł na kolację z bardzo ważnego powodu. Mianowicie po wchłonięciu zawartych w jajkach aminokwasów nasz organizm „nie włącza” procesu lipogenezy – czyli tworzenia tkanki tłuszczowej. Najbardziej polecane na ten posiłek jest jajko na miękko, gdyż wtedy żółtko również jest lekkostrawne. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Tak dostaniesz się do stomatologa na NFZ bez kolejki i oczekiwania.

Zdarza Ci się powstrzymywać kichnięcie zatykając nos? Miej tego świadomość.