w

Domowe frytki, które wgniotą w fotel każdego, kto spróbuje.

Ściśle tajny przepis wielu Szefów Kuchni ;)

Chcesz przygotować prawdziwe PYSZNE DOMOWE frytki?

Kup duże ziemniaki, obierz je dokładnie, pokrój dość grubo. Namocz pokrojone ziemniaki przez 30 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie przepłucz aby pozbyć się nadmiaru skrobi (dzięki temu będą mieć cienką chrupiącą skórkę!). Teraz NAJWAŻNIEJSZE aby domowe frytki były idealne musisz smażyć je DWA RAZY!

Pierwszy raz przez 8-10 minut w temperaturze 140 stopni, wyjmij i rozłóż je na np. ręcznikach papierowych aby usunąć nadmiar tłuszczu. Kiedy delikatnie przestygną zwiększ temperaturę oleju do 190 stopni i dosmaż je przez 5-7 minut tak aby miał piękny złocisty kolor! Możesz najpierw przesmażyć wstępnie wszystkie przygotowane frytki, a dopiero później np. tuż przed podaniem usmażyć je finalnie. Kiedy spróbujesz tak przygotowanych frytek już NIGDY nie spojrzysz na mrożone ze sklepu! Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

W ten sposób wiele osób nieświadomie niszczy swoje patelnie. Unikaj tego błędu.

Jeśli Twój stolec jest grudkowaty i przypomina „kozie bobki”, pamiętaj.