Jajka bardzo często pojawiają się w polskiej kuchni, pod wieloma postaciami: na miękko, na twardo, jajecznicy, omletów, jako dodatki do sałatek etc. Jeśli jednak po ugotowaniu jajka na twardo, zobaczysz, że tzw. tępy koniec wygląda bardzo podobnie jak ten na zdjęciu (lub posiada jeszcze większe wgłębienie) musisz pamiętać, że to istotny wskaźnik świeżości jajka. Jak go interpretować?
We wnętrzu surowego jajka pod skorupką przy jednym z wierzchołków (tzw. tępym) znajduje się pęcherzyk gazu (pierwotnie jest tam najpierw wyłącznie powietrze), który jest wynikiem powolnego rozpadu białek. Im starsze jajko, tym więcej tego gazu będzie pod skorupką a zatem po obraniu jeden z wierzchołków jest płaski lub nawet wklęsły – to znak, że jajko było stare lub ŹLE PRZECHOWYWANE! Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Przekaż to swoim bliskim lub znajomym.