w

Jajko po ugotowaniu ma siną obwódkę wokół żółtka? To dlatego.

Jeśli widzisz taką siną obwódkę wokół żółtka jajka to znak, że jajka zostały przegotowane! Dlaczego tak się stało i jaki ma to związek z nadmiernym czasem gotowania?

W takiej sytuacji czas gotowania jajka znacząco przekroczył 11 minut co spowodowało wytrącenie się żelaza zawartego w żółtku. Jajko z taką obwódką można spokojnie zjeść choć wygląda bardzo nieapetycznie – jednak jego walory smakowe pozostawiają już wiele do życzenia, chociażby z uwagi na bardzo suche żółtko ze względu na przegotowanie. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂 

Napisane przez Pomyslodawcy

Masz dylemat ile „wypada” dać w kopercie na Weselu? Tyle minimalnie powinno się włożyć.

Używasz zimą srebrnej maty termicznej na przednią szybę samochodu⁉️ Miej tego świadomość.