w

Jeśli kupujesz mięso mielone na obiad i widzisz dopisek: „Surowy wyrób mięsny” to musisz o tym wiedzieć.

Created with GIMP

Mięso mielone niezależnie od tego czy jest ono wołowe, wieprzowe czy drobiowe od wielu lat jest jednym z podstawowych składników dań obiadowych w polskiej kuchni. Używamy go najczęściej do robienia różnego rodzaju kotletów, klopsików czy nawet uwielbianych gołąbków. Jeszcze kilkanaście lat temu najczęściej kupowało się po prostu kawałek mięsa i samodzielnie mieliło się je w domu. Jednak czasy się zmieniły, zaczęliśmy żyć w biegu i między innymi z tego powodu coraz częściej sięgamy po wstępnie przygotowane składniki do różnych potraw, włącznie z kupowaniem właśnie mięsa mielonego paczkowanego, dostępnego w wielu marketach.

Warto dlatego wiedzieć, że czasem mięso mielone może nie być „czystym” mięsem! Wtedy to na opakowaniu takiego mięsa mielonego widnieje charakterystyczny dopisek, który wbrew pozorom wielu konsumentom natychmiast nie da do myślenia. Dopisek ten brzmi: „Surowy wyrób mięsny”. Co to oznacza? Otóż to, że mięso jest rozdrobnione na kawałki, do których dodano środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe. Jednak co najważniejsze to surowe wyroby mięsne są produktami wysokoprzetworzonymi i wtedy również przed zakupem warto spojrzeć na skład takiego mięsa, bo może się okazać, że jest on dość długi. Oto przykład:

Napisane przez Pomyslodawcy

Po otwarciu pudełka leku widzisz tak włożoną ulotkę? Oto wyjaśnienie.

Zatrzymując się za TIRem zawsze pamiętaj żeby tak robić.