w

Jeśli ogórek gruntowy po obraniu ma taki biały miąższ – pamiętaj.

Warto o tym pamiętać, to jeden z istotniejszych wskaźników

Sezon na ogórki gruntowe rozpoczął się na dobre, co można doskonale zaobserwować poprzez wyraźne spadki cen tychże w sklepach, na rynkach czy w warzywniakach. Jeśli lubisz ogórki gruntowe i dodajesz je do kanapek, obiadów czy robisz z nich przetwory to doskonale wiesz, że najlepsze są ogórki z własnej działki lub ogródka jednak nie każdy ma taką możliwość i większość z nas po prostu je kupuje.

Jeśli planujesz zakup większej ilości ogórków to najpierw kup dosłownie kilka sztuk w tym miejscu, gdzie chcesz dokonać zaopatrzenia. Obierz je w domu i dokładnie obejrzyj.

W żadnym przypadku nie powinny one mieć po obraniu widocznej białej gąbczastej warstwy – nawet najmniejszej. Jeśli widzisz coś takiego to znak, że ogórki na którymś z etapów zanim trafiły na sklepową półkę były źle przechowywane i najpewniej nie jest to jednostkowy przypadek a późniejsze przetwory z takich ogórków będą niesmaczne. Nawet zjedzone natychmiast „na surowo” mogą już mieć zmienione walory smakowe.

Dodatkowo przekrój kilka sztuk i sprawdź czy wnętrze jest jednorodne, mięsiste, niepoprzerastane oraz również nie ma w nim żadnych białych śladów (jak widoczne na zdjęciu poniżej) – to również sygnały świadczące o niskiej jakości ogórków.

Napisane przez Pomyslodawcy

Tak bezpiecznie dla siebie możesz ratować tonącego! NIGDY inaczej bo utoniesz razem z nim!

Jeśli przekroczysz prędkość jadąc np. z dzieckiem do szpitala – pamiętaj.