w

Jeśli podsmażając mięso mielone na patelni widzisz duży wyciek wody – pamiętaj.

Jeśli podsmażając mięso mielone widzisz duży wyciek wody na patelni to wiedz, że w większości przypadków wynika to z tego, że wyłożyłaś/eś na patelnię zbyt dużo mięsa na raz.

Wtedy dochodzi do gwałtownego obniżenia temperatury patelni oraz rozgrzanego na niej ewentualnie tłuszczu, co wynikowo doprowadza do tego, że mięso nie zdąży się „zamknąć” i puszcza znacznie więcej wody niż powinno.

Dodatkowo warto wiedzieć, że chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu pochodzą z tzw. mięśni szkieletowych zwierząt, które w znacznej części składają się z wody, która właśnie podczas niewłaściwej obróbki termicznej wydobywa się w znacznych ilościach.

Aby uniknąć takiej sytuacji i aby mięso zachowało więcej wilgoci musisz dobrze rozgrzać patelnię oraz wykładać mięso stopniowo – po wstępnym ścięciu pierwszej partii dokładasz następną itd. Spróbuj a zobaczysz różnicę 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Dlatego warto zetrzeć żółty ser na kanapkę.

Dodaj to do wody dla psa a wspaniale o niego zadbasz.