w

Jeśli znasz te czipsy to pamiętaj aby zerknąć na ten szczegół za każdym razem.

Jeśli znasz czipsy marki własnej „Top Chips” sieci sklepów Biedronka to wiedz, że jakiś czas temu pojawiły się w nowej wersji „smażonej na oleju słonecznikowym” jednak jak się okazuje wciąż można nabyć je w różnych sklepach tej sieci w „starej” wersji „smażonej na oleju palmowym”. Dlatego jeśli wybierasz je (a trzeba przyznać, że są smaczne 🙂 ) patrz na skład wyeksponowany na opakowaniu.

Dlaczego należy unikać oleju palmowego?

Jest to najtańszy olej przemysłowy, który dodatkowo zawiera bardzo dużo tłuszczów nasyconych!  (ma więcej tłuszczy nasyconych niż smalec!). Czipsy powinny być smażone na oleju słonecznikowym lub rzepakowym – tak jest w wielu przypadkach – zerknij na składy!

Olej palmowy ma znacznie więcej tłuszczów nasyconych 49 gram na 100 gram, niż olej słonecznikowy, który ma 13 gram na 100 gram, czy rzepakowy 8 gram na 100 gram. Spożywanie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe może przyczyniać do rozwoju chorób serca i układu krwionośnego, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Napisane przez Pomyslodawcy

Takie jest prawidłowe wykorzystanie zagłębienia na końcu kas w marketach.

Jeśli osoba korzystająca z usług solarium tak zaczyna mówić/myśleć, to oznaka początku uzależnienia.