w

Jeżeli coś spleśnieje w Twojej lodówce musisz o tym wiedzieć i pamiętać.

Chyba każdy z nas chociaż raz doprowadził do zapleśnienia produktu spożywczego przez nieuwagę. Warto wiedzieć co w wtedy zrobić.

Mało kto się do tego przyzna głośno ale każdy doskonale wie, że czasem jakiś produkt ulegnie zepsuciu w lodówce z różnych powodów. Najczęściej zdarza się tak, że stał niezauważony dłuższy czas gdzieś z tyłu półki, odkładaliśmy jego wykorzystanie na inny dzień czy zostawiliśmy resztę napoczętego produktu na później itp.

Jeśli już do tego dojdzie – zapamiętaj bardzo ważną zasadę, której należy w takiej sytuacji bezwzględnie przestrzegać a w rzeczywistości bardzo mało osób realnie zdaje sobie z tego sprawę.

Otóż jeśli był to produkt zamknięty np. w słoiku, plastikowym kubeczku, foliówce czy czymkolwiek innym ale szczelnie zamkniętym wystarczy, że go wyrzucisz z lodówki i po problemie.

Gorzej sytuacja wygląda gdy produkt był odkryty lub częściowo otwarty. Wtedy powinno się wyjąć wszystkie produkty z lodówki i dokładnie całą ją umyć np. wodą z octem aby usunąć zarodniki pleśni, które wydostały się z zepsutego produktu podczas cyrkulacji powietrza w chłodziarce (gdy otwieramy drzwiczki i zamykamy).

Napisane przez Pomyslodawcy

Jeżeli „natłok myśli” nie daje Ci spać – to tak sobie z tym poradzisz.

Tych potraw unikaj w czasie upałów bo będzie Ci znacznie goręcej. Postaraj się pamiętać.