w

Kupujesz chleb już pokrojony i zapakowany? Powinnaś/eś o tym wiedzieć.

Jeśli kupujesz krojony chleb pogarszasz jego walory smakowego nawet jeśli jest on z tzw. małej piekarni, która piecze dobrej jakości chleby bez używania drożdży oraz polepszaczy tradycyjnymi metodami! Dlaczego?

Otóż w większości przypadków chleb jest krojony maszynowo zaraz po tym jak wstępnie przestygnie a następnie jest pakowany w folię, której zadaniem jest głównie utrzymać bochenek w całości oraz zabezpieczyć go przed nadmierną utratą wilgoci. Jednak…

…mimo wszystko tak zapakowany chleb zmienia swoje walory smakowe, gdyż już zachodzi proces utleniania i obsychania każdej z kromek osobno mimo tego, że teoretycznie wilgoć jest zamknięta wewnątrz folii. Dodatkowo bardzo szybko traci swoją chrupkość i staje się gumowaty. Możesz zrobić bardzo prosty eksperyment porównawczy we własnym domu.

Kup w tym samym miejscu dwa te same chleby – jeden krojony, drugi nie a już po kilku godzinach zauważysz bardzo wyraźne różnice w smaku i strukturze chleba. Jednak ostateczny wybór należy do Ciebie – wolisz krojony czy w całości? 🙂 Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Twój telefon na mrozie nagle się wyłączył? Musisz o tym wiedzieć.

Oglądasz z ciekawości produkty na regałach z „ofertą tygodnia” w sklepach? Pamiętaj.