Średnia cena gofrów z bitą śmietaną nad polskim morzem obecnie oscyluje w okolicach 10 zł za porcję. Jest to jeden z najbardziej dochodowych biznesów gastronomicznych w polskich kurortach. Zysk na jednej porcji średnio przekracza nawet 500%! Dlatego jeśli lubisz gofry i kupujesz je będąc nad Bałtykiem to może Ci się przydać wiedza na temat tego jaki powinien być gofr przygotowany zgodnie ze „sztuką kulinarną”. W końcu wydajesz na niego niemałe pieniądze więc możesz oczekiwać odpowiedniej jakości oferowanego produktu. Gofr dobrej jakości powinien być:
– Pulchny – świadczy to o dobrze przygotowanej i odpowiednio napowietrzonej mieszance – najczęściej wyrabianej na miejscu (zwykłe przemysłowe najtańsze mieszanki sprzedawane w wiadrach dają efekt oklapniętego gofra)
– Chrupiący na zewnątrz, jednak wewnątrz miękki. To znak, że gofrownica była odpowiednio rozgrzana a gofr był wypieczony w prawidłowym czasie.
– Powinien być uformowany w estetyczny i równy prostokąt – czyli ciasto było równomiernie nałożone.
– Po nałożeniu dodatkowych produktów na powierzchni powinien trzymany jedną ręką zachować sztywność.
– Nie powinien być nigdy wodnisty czy gumowaty!
– Ciasto samego gofra nie powinno być przesadnie słodkie.