Jeśli kupujesz krojony chleb, to jest on „gorszej jakości” niż ten sam bochenek niekrojony! Dodatkowo ma gorsze walory smakowe nawet jeśli jest on z tzw. małej piekarni, która piecze dobrej jakości chleby bez używania drożdży oraz polepszaczy tradycyjnymi metodami! Dlaczego tak się dzieje?
Otóż w większości przypadków chleb jest krojony maszynowo zaraz po tym jak wstępnie przestygnie, a następnie jest pakowany w folię, której zadaniem jest głównie utrzymać bochenek w całości oraz zabezpieczyć go przed nadmierną utratą wilgoci. Jednak mimo wszystko tak zapakowany chleb zmienia swoje walory smakowe, gdyż już zachodzi proces utleniania i obsychania każdej z kromek osobno mimo tego, że teoretycznie wilgoć jest zamknięta wewnątrz folii. Dodatkowo bardzo szybko traci swoją chrupkość i staje się gumowaty. Możesz zrobić bardzo prosty eksperyment porównawczy we własnym domu. Kup w tym samym miejscu dwa te same chleby – jeden krojony, drugi nie, a już po kilku godzinach zauważysz bardzo wyraźne różnice w smaku i strukturze chleba. Jednak ostateczny wybór należy do Ciebie – wolisz krojony czy w całości? 🙂 Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂