w

Kupujesz krojony na krajalnicy żółty ser w sklepie? Zwróć na to uwagę!

Jeśli prosisz o pokrojenie żółtego sera w plasterki w dowolnym markecie na krajalnicy to patrz jak przebiega proces krojenia. Zwróć uwagę, czy plasterki sera są odkładane bezpośrednio na blachę krajalnicy (zaznaczone miejsce) w trakcie krojenia czy pracownik trzyma kolejne plastry w ręku.Jeśli są one chwytane w dłoni przez pracownika to oczywiste, że powinien posiadać oczywiście rękawiczki ochronne i tak jest najczęściej.

Jednak jeśli plastry są odkładane bezpośrednio na blachę krajalnicy to zwróć uwagę, czy nie ma na niej resztek innych wcześniej krojonych serów (a najczęściej są) w takiej sytuacji na blachę pracownik powinien położyć papier, w który później zawijany jest pokrojony ser, w przeciwnym wypadku podziękuj za ten ser i go nie bierz. Plastry krojonego sera nie powinny mieć kontaktu z leżącymi tam ścinkami! Dlaczego?

Resztki wcześniej krojonych serów mogą ulegać szybkiemu psuciu/pleśnieniu (nawet jeśli nie widać charakterystycznego nalotu) w tym miejscu, które wynikowo trafią na Twój ser, gdy zostanie tam wyłożony bez papieru! Krajalnica nie jest chłodzona, a dodatkowo w trakcie nieustannej pracy wytwarza ciepło, które przyspiesza procesy psucia serów. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Przekaż to swoim bliskim lub znajomym.

Napisane przez Pomyslodawcy

Tak wzmocnisz zasięg Wi-Fi w swoim mieszkaniu.

Widzisz coś takiego na mięsie z kurczaka? Powinnaś/eś to widzieć!