w

Kupujesz mielone mięso wieprzowo-wołowe w sklepie? Zwróć na to uwagę.

Mięso wieprzowo-wołowe jest popularnym składnikiem w wielu domowych potrawach, a jego wysoka zawartość białka (ok. 16-17 gramów na 100 gramów) i tłuszczu zapewnia smak i wartość odżywczą, których potrzebuje nasz organizm. Wbrew pozorom mięso wieprzowo-wołowe zawiera również wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy B12, B6, B1, niacyna i żelazo. Te składniki są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania organizmu i zapewniają nam energię. Jest ono również łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych czy sieci handlowych, a także jest przystępne cenowo…..i tutaj kryje się pewien haczyk, o którym warto wiedzieć.

Kupując mięso mielone wieprzowo-wołowe BEZWZGLĘDNIE należy weryfikować jego skład, gdyż ze względu na to, iż jest to tzw. MIĘSO GARMAŻERYJNE co widać wyraźnie z reguły na frontowej etykiecie takiego produktu, niestety wiele osób nie wie co to oznacza do końca, dlatego można w nim napotkać kilka niespodzianek. Ale zacznijmy od początku…

„Wyroby garmażeryjne” to produkty mięsne, które są przetworzone, zmielone i przyprawione, zwykle w celu uzyskania gotowej do spożycia potrawy. Mięso oznaczone jako „wyroby garmażeryjne” może być wykonane z różnych części zwierząt, takich jak schab, karkówka i polędwica, i może być sprzedawane w postaci kiełbas, klopsików, kotletów i innych produktów. To teraz przyjrzyjmy się składowi tego typu wyrobu z jednej z popularnych w Polsce sieci sklepów (zdjęcie na końcu artykułu). Cóż tam widzimy ciekawego?

Na trzecim miejscu w składzie WODA. Czy to coś złego? Teoretycznie nie, bo mieląc mięso w domu również dodaje się wody, aby na przykład kotlety nie były suche/twarde. Pytanie brzmi ile faktycznie jest tej wody i tutaj natrafiamy na podpowiedź w postaci kolejnego składnika a mianowicie BŁONNIKA BAMBUSOWEGO. Czy jest on szkodliwy? Nie. Nawet ma właściwości pozytywne dla naszego zdrowia na przykład poprawia trawienie. Jednak w przemyśle spożywczym używa się go głównie jako stabilizatora konsystencji produktu (mięso wygląda na bardziej zwarte bo błonnik WIĄŻE WODĘ), a także taniego „wypełniacza”. To już sugeruje, że wody w takim produkcie może być całkiem sporo. Tym bardziej, że na kolejnych pozycjach w składzie widać kolejny stabilizator czyli cytrynian sodu, który dodaje się w celu poprawy smaku, konsystencji oraz zapobiegania rozwojowi bakterii. Czy warto kupować taki produkt? Na to pytanie musisz już odpowiedzieć sobie sam/a. Z pewnością jest on tani i nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia przy racjonalnym spożyciu.

Napisane przez Pomyslodawcy

Oto co naprawdę oznacza ta ocena na produkcie spożywczym.

Oto prawdziwa funkcja takich tacek na grilla! Mało kto wie.