w

Na dnie garnka widzisz takie kropki? Powinnaś/eś o tym wiedzieć.

Większość domowych garnków do gotowania jest obecnie wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej tak zwanej „18/10”. Jest to jeden z najczęściej wykorzystywanych materiałów do produkcji domowych akcesoriów kuchennych. Symbole 18/10 oznaczają odpowiednio 18% zawartości chromu w mieszance oraz 10% niklu. Chrom zapewnia odporność na korozję, dodatek niklu za połysk. Generalnie obecnie stosowana stal nierdzewna jest odporna na różne przebarwienia jednak nie całkowicie!

Jeśli widzisz, że na dnie Twojego garnka pojawiły się takie charakterystyczne kropki lub też dodatkowo tęczowe przebarwienia to znak, że garnek miał zbyt długi, bezpośredni kontakt z którąś z substancji dla niego szkodliwych w połączeniu z wysoką temperaturą szczególnie z solą kuchenną wsypaną przed zagotowaniem wody, ale również z kwasem cytrynowym lub octem. Powstałe w ten sposób przebarwienia nie są szkodliwe dla zdrowia. Aby usunąć te kropki lub przebarwienia użyj czyścika dedykowanego do stali nierdzewnej w połączeniu ze zwykłym płynem do mycia naczyń. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich i/lub znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kuriozalna wpadka w TVP. Prowadzący ma braki wiedzy z podstawówki czy się przejęzyczył?

Takie są skutki uboczne usunięcia włosków między pośladkami. Lepiej wiedzieć.