w

Na kiełbasie pojawił się biały nalot? Nie wyrzucaj jej od razu…

W naszym kraju kiełbasy możemy dostać w wielu najróżniejszych „wersjach”. Ten charakterystyczny mięsny wyrób jest mocno zakorzeniony w Polskiej tradycji i można powiedzieć, że jest to jeden z naszych narodowych przysmaków, którym bardzo często zajadają się ze smakiem mieszkańcy innych krajów, gdy zostaną poczęstowani „polską kiełbasą”.

Jednak mimo tego, wiele osób często nie zdaje sobie sprawy z pewnej wydawać by się mogło podstawowej kwestii dotyczącej jej przechowywania w lodówce. Jeśli zauważysz, że na podsuszanej/suchej kiełbasie pojawił się biały nalot to pamiętaj, w większości przypadków – NIE JEST to pleśń! Ten biały nalot pojawiający się na suchych kiełbasach to po prostu skrystalizowana sól, która wydostała się na powierzchnię wyrobu. To również bardzo dobry sygnał, świadczący o dobrej jakości tego wyrobu, gdyż kiełbasa została prawidłowo odparowana podczas produkcji. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub znajomych.

Napisane przez Pomyslodawcy

Włóż do odpływu wanny lub umywalki kilka monet na zwykłej foliówce…

Nigdy nie krój arbuzów na drewnianej desce do krojenia.