w

Na kupionych jajkach widzisz resztki kurzych odchodów? Czy tak powinno być? Oto wyjaśnienie.

Jajka w ostatnich miesiącach odzyskały ponownie ogromną popularność wśród często kupowanych produktów spożywczych. Szczególnie w okresie, kiedy wszyscy (no dobra większość) zaczynali prewencyjne gromadzenie zapasów żywności, gdy cała sytuacja związana z epidemią dopiero się rozpoczynała. W tym czasie jajka w sklepach znikały wręcz całymi paletami w ekspresowym tempie.

To zrozumiałe, gdyż są one źródłem wielu składników odżywczych oraz dają możliwość stworzenia wielu potraw z nich samych czy również na ich bazie. Jeśli i w Twoim domu jajka są stałym elementem jadłospisu to z pewnością nie jeden raz zastanawiałaś/eś się dlaczego czasem na jajkach znajdują się kurze odchody? Prawda?

Z pewnością pojawiały się w Twojej głowie również myśli typu: „Przecież można je umyć na linii produkcyjnej przed zapakowaniem?!”. Zgadza się, można, jednak wiedz, że to nie przypadek ani zaniechanie producenta, że jajka w pudełku są brudne. To unijne regulacje zakazują mycia i czyszczenia jaj przeznaczonych do sprzedaży i spożycia przez konsumentów.

Dlaczego zatem tego zakazują?!

Mycie jaj na długo przed planowanym ich spożyciem jest zabronione. Mało kto wie, że na skorupkach znajduje się naturalna warstwa ochronna! Działa ona jak membrana chroniąca jajko przed szybkim zepsuciem. Dlatego też NIGDY nie myje się jajek przed włożeniem do lodówki a dopiero bezpośrednio przed użyciem! Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Przekaż to swoim bliskim lub/i znajomym 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Dodaj zwykły czosnek do storczyków a zaczną kwitnąć jak szalone.

Płacąc kartą nie bierzesz wydruku potwierdzenia? W tych sytuacjach weź bezwzględnie.