w

Na plastrach wędliny drobiowej widzisz takie plamki lub odbarwienia? Pamiętaj.

Kupujesz wędliny drobiowe z kurczaka czy indyka bo chcesz jeść mniej tłuste wyroby? Może po prostu innych Twoje dzieci nie chcą ruszyć (bo żyłki, tłuszczyk etc.)? A może po prostu lubisz drobiowe wędliny?

Oczywistą „oczywistością” jest to, że należy wybierać tego typu wyroby bez mięsa tzw. MOM czyli oddzielonego mechanicznie oraz aby zawartość mięsa była procentowo możliwie jak największa w składzie (ok. 85-90%). Także aby skład był możliwie jak najkrótszy. Jednak czasem mimo przestrzegania tych wszystkich wytycznych można napotkać wyroby słabszej jakości (np. po prostu wadliwa partia produkcyjna), które można poznać na przykład po różnego rodzaju plamach na plasterkach gotowej wędliny.

Kiedy prosisz o pokrojenie wędliny w sklepie nie jesteś w stanie zobaczyć każdego plasterka a wyrób umieszczony w ladzie chłodniczej „od frontu” prezentuje się nienagannie. Dopiero w domu odkrywasz, że część wędliny jest „nakrapiana”. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że wygląd tego typu drobiowej wędliny, która powinna mieć jednorodny koloryt jeśli jest wykonana z piersi kurczaka/indyka jest podstawą do zwrotu wyrobu w sklepie. Jest to wada tego typu wyrobu.

Zastanawiasz się czym są owe ślady? Otóż mogą być to na przykład pozostałości paszy dla kurcząt z ich żołądków, które wraz z tzw. surowcem trafiły do procesu produkcyjnego wędliny lub również przekrwione/czerwone kawałki mięsa, które oczywiście nie powinny znaleźć się w gotowym wyrobie. Reasumując jeśli zobaczysz coś takiego w zakupionej wędlinie drobiowej to możesz żądać zwrotu pieniędzy. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom o tym swoich bliskich lub znajomych.

Napisane przez Pomyslodawcy

Stąd się wziął przesąd o tym, żeby nie witać się przez próg drzwi.

Tak poprawisz przyczepność opon w swoim samochodzie zimą. Warto wiedzieć.