w

Naleśnik po usmażeniu ma mocniej wysmażony środek? Oto dlaczego.

Jeśli lubisz naleśniki i co jakiś czas pojawiają się w Twoim domu to warto wiedzieć, że są one doskonałym wskaźnikiem zarówno jakości Twojej patelni jak i stopnia jej zużycia! Teraz pewnie zastanawiasz, się co za głupotę właśnie przeczytałaś/przeczytałeś, ale to prawda!

Jeśli po usmażeniu naleśnika widzisz, że jego środek jest bardziej wysmażony niż brzegi to znak, że Twoja patelnia jest słabej jakości i nie rozprowadza ciepła prawidłowo po całej powierzchni lub nastąpiło jej zużycie (jeśli wcześniej smażyła równomiernie) np. wypaczyła się. Do wypaczenia…

…patelni może dojść podczas gwałtownego schłodzenia patelni zimną wodą po smażeniu, gdy nie damy jej porządnie wystygnąć przed umycie. Równomierne nagrzewanie patelni jest szczególnie istotne podczas smażenia jakichkolwiek mięs, gdyż jeśli patelnia nagrzewa się nierówno to wtedy przykładowo środek kotleta będzie przesuszony a jego brzegi niedosmażone. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂 

Napisane przez Pomyslodawcy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zamroź cytrynę a następnie zetrzyj na tarce. Mało kto o tym wie.

Zbierasz naklejki na „Fajniaki”? Pamiętaj o tym, aby uniknąć rozczarowania.