Zupy to jedna z tych potraw, które są stałym punktem obiadowym w wielu polskich domach. Nic dziwnego, gdyż jest to danie stosunkowo tanie, zdrowe i pożywne. W dodatku z reguły można ugotować zupę na dwa dni zatem jest to także wygodna potrawa. Często dodatkiem do zup jest natka pietruszki – jednak mało kto wie jak należy jej poprawnie używać. Jeśli dodajesz natkę pietruszki do zupy w trakcie jej gotowania to błąd! Dlaczego?
Otóż traci ona swoje zdrowotne właściwości podczas długotrwałej obróbki termicznej a ma ich bardzo dużo! Natka pietruszki zawiera dużo żelaza, witaminę C (więcej niż cytrusy!). Znakomicie działa na wzrok i cerę gdyż ma również dużo beta-karotenu oraz witaminę E. Bogata jest również w kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Jedyne jej poprawne zastosowanie do zupy to dodanie posiekanej natki bezpośrednio do talerza wtedy zachowa wszelkie wartości odżywcze!