w

Nie popełnij tego błędu podczas gotowania zupy. Musisz to wiedzieć.

Zupy to jedna z tych potraw, które są stałym punktem obiadowym w wielu polskich domach. Nic dziwnego, gdyż jest to danie stosunkowo tanie, zdrowe i pożywne. W dodatku z reguły można ugotować zupę na dwa dni zatem jest to także wygodna potrawa. Często dodatkiem do zup jest natka pietruszki – jednak mało kto wie jak należy jej poprawnie używać. Jeśli dodajesz natkę pietruszki do zupy w trakcie jej gotowania to błąd! Dlaczego?

Otóż traci ona swoje zdrowotne właściwości podczas długotrwałej obróbki termicznej a ma ich bardzo dużo! Natka pietruszki zawiera dużo żelaza, witaminę C (więcej niż cytrusy!). Znakomicie działa na wzrok i cerę gdyż ma również dużo beta-karotenu oraz witaminę E. Bogata jest również w kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Jedyne jej poprawne zastosowanie do zupy to dodanie posiekanej natki bezpośrednio do talerza wtedy zachowa wszelkie wartości odżywcze!

Napisane przez Pomyslodawcy

Tak rozpoznasz łososia dobrej jakości. Nie daj się nabrać.

Twoje dziecko w szkole ma „wagi ocen”? Ten system jest zły. Musisz o tym wiedzieć.