w

Nigdy nie krój arbuzów na drewnianej desce do krojenia.

Sezon na arbuzy niebawem się skończy, jednak jak zwykle to bywa w tym czasie, jego ceny zaczynają spadać do absolutnego minimum i kupujemy go znacznie częściej niż w innych okresach czasu. Jeśli kupiłeś lub kupisz w najbliższym czasie arbuza to musisz pamiętać, żeby go nie kroić na drewnianej desce a jeśli nie posiadasz innej to natychmiast po pokrojeniu trzeba szybko przełożyć go na talerz. Arbuza także nigdy nie powinniśmy także podawać na stół np. gościom na drewnianej desce. Dlaczego?

Otóż drewniane deski mają skłonności do pochłaniania minimalnych ilości wilgoci z wcześniej krojonych produktów. Jeśli na desce wcześniej kroiłaś/eś inne produkty spożywcze np. sery, cebulę, selera lub inne warzywa, a w między czasie nie została ona porządnie wyszorowana i wyparzona, to arbuz bardzo szybko przejdzie smakiem i zapachem wcześniej krojonego produktu i po prostu będzie bardzo nie smaczny. Najgorszy wariant to gdy wcześniej na tej desce była krojona cebula lub czosnek 😉 Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Na kiełbasie pojawił się biały nalot? Nie wyrzucaj jej od razu…

Nagrania pożarów w popularnych kurortach w Turcji. Miejscowości wybierane przez Polaków.