Jeśli lubisz ogórki gruntowe i dodajesz je do kanapek, obiadów czy robisz z nich przetwory to doskonale wiesz, że najlepsze są ogórki z własnej działki lub ogródka jednak nie każdy ma taką możliwość i większość z nas po prostu je kupuje. Jeśli planujesz zakup większej ilości ogórków to najpierw kup dosłownie kilka sztuk w tym miejscu, gdzie chcesz dokonać zaopatrzenia. Obierz je w domu i dokładnie obejrzyj. W żadnym przypadku nie powinny one mieć po obraniu widocznej białej gąbczastej warstwy – nawet najmniejszej.
Jeśli widzisz coś takiego to znak, że ogórki na którymś z etapów zanim trafiły na sklepową półkę były źle przechowywane i najpewniej nie jest to jednostkowy przypadek a późniejsze przetwory z takich ogórków będą niesmaczne. Nawet zjedzone natychmiast „na surowo” mogą już mieć zmienione walory smakowe. Dodatkowo przekrój kilka sztuk i sprawdź czy wnętrze jest jednorodne, mięsiste, niepoprzerastane oraz również nie ma w nim żadnych białych śladów (jak widoczne na zdjęciu poniżej) – to również sygnały świadczące o niskiej jakości ogórków. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych. ZOBACZ: