w

Oto dlaczego warto NIE wyrzucać skórek arbuza.

Chyba większość z nas uwielbia pyszne, soczyste arbuzy, które w czasie sezonu są stosunkowo tanie w naszym kraju i bez trudu można wtedy dostać naprawdę smakowite sztuki. Zwyczajowo większość z nas zajada się pysznym czerwonym miąższem arbuza. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że sam miąższ zawiera tak naprawdę bardzo mało składników odżywczych ok. 5-10% całego arbuza!

Gdzie zatem kryją się pozostałe wartości odżywcze tego owocu? Jeśli czytasz na bieżąco nasze artykuły to wiesz, że także pestki są zdrowe jednak to nie one kryją resztę wartościowych składników arbuza. Tak, dobrze myślisz znajdują się one w skórce ( no w końcu tytuł to sugeruje 😉  )

Skórka arbuza kryje w sobie duże ilości łatwo-przyswajalnego błonnika, który wspaniale wspomaga pracę naszego układu pokarmowego (jelit) a także świetnie je oczyszcza. Są w niej również duże pokłady potasu, który na przykład w czasie upałów szybko znika z naszego organizmu. Dodatkowo na podstawie badań naukowych udowodniono, że w skórce arbuza znajduje się aminokwas – cytrulina, który uczestniczy w naszym organizmie w powstawaniu argininy, która to pomaga wzmocnić odporność naszego organizmu, obniża ciśnienie krwi oraz zwiększa wydolność organizmu.

WAŻNE: Jadalna jest wewnętrzna część skórki arbuza czyli ta lekko zielona – pozbawiona zewnętrznej warstwy. Jak jeść skórkę arbuza?

Można na surowo jednak jest ona bardzo twarda i niespecjalnie smaczna w porównaniu z miąższem. Jednak można przygotować z niej pyszne pikle – wtedy każdy będzie się nią zajadać. Wiele przepisów na pikle z arbuza znajdziesz w sieci.

Napisane przez Pomyslodawcy

Oto co oznacza rok na butelce wina. Coś zupełnie innego niż sądzisz.

Korzystasz z laptopa w domu? Unikaj tego kosztownego błędu.