w

Parzysz herbatę z cukrem już wsypanym do kubka? Powinnaś/eś o tym wiedzieć.

Pośpiech i tempo naszego obecnego życia zmusza nas do korzystania z najróżniejszych „dróg na skróty”, jednak nie zawsze są one dobre – w tym przypadku w sensie dosłownym. Jeśli przygotowując napar herbaciany zalewasz saszetkę z liśćmi wraz ze wsypanym cukrem do kubka to wiedz, że w ten sposób przygotowana herbata nie ma właściwego smaku. Mówiąc wprost – po prostu psujesz smak herbaty. Dlaczego tak się dzieje?

Naukowo rzecz ujmując cukier wstępnie wysyca roztwór powstający z wody i cukru zmieniając jego stężenie. Mówiąc prostymi słowami cukier zmienia „gęstość” wody, a to przekłada się na możliwości namaczania liści oraz przenikania herbaty do naparu. Przygotowanie…

…herbaty samej lub z cytryną tylko wydaje się prozaiczną czynnością. Tak naprawdę aby herbata była smaczna należy wszystko zrobić w odpowiedniej kolejności oraz czasie. Najpierw zaparzamy herbatę przez 3-5 minut, po tym czasie należy bezwzględnie wyjąć saszetkę lub liście. Następnie…

…słodzimy wedle uznania, i dokładnie mieszamy. Jeśli planujemy dodać cytrynę to przed jej dodaniem cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Dopiero wtedy dodajemy plasterek cytryny – koniecznie do herbaty w której nie ma już fusów lub saszetki NIGDY wcześniej – wtedy nie zachodzi niebezpieczna dla nas reakcja po dodaniu cytryny czyli wytrącanie cytrynianu glinu z liści herbaty. Uważasz, że warto wiedzieć? Uświadom bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Bankomat nie wypłacił Ci pieniędzy? Powinnaś/eś o tym pamiętać.

Twój telefon na mrozie nagle się wyłączył? Musisz o tym wiedzieć.