Wiele osób podsmażając mielone mięso popełnia jeden bardzo poważny błąd. Wrzucają całą porcję mięsa na raz, na rozgrzaną patelnię i smażą, a właściwie tak im się wydaje. Dlaczego?
Otóż w takiej sytuacji dochodzi do gwałtownego obniżenia temperatury patelni a mięso zamiast natychmiast się „ściąć” aby zamknąć wewnątrz „soki” zaczyna się powoli gotować (NIE SMAŻYĆ) w rezultacie traci dużo soków i staje się suche i twarde! Poprawne smażenie/podsmażanie mięsa mielonego to wrzucanie go w małych porcjach na dobrze rozgrzaną patelnię. Tylko tak sprawisz, że będzie ono miękkie i soczyste. ZOBACZ:
1. Wrzuć małą porcję mielone mięsa na mocno rozgrzaną patelnię.

2. W ten sposób mięso natychmiast się „zamyka” i nie uwalnia praktycznie soków na zewnątrz:

3. Po przesmażeniu odkładaj każdą porcję po prostu na talerz aby później całość wymieszać np. z sosem.

Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂