w

Prosty sposób na przepyszne schabowe za każdym razem. Sekret szefów kuchni.

Kotlety schabowe można nazwać właściwie kawałkiem naszej polskiej kultury, którą bardzo chętnie przez pokolenia kultywujemy w swoich domach a właściwie na naszych talerzach. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że jeden z typowo polskich, charakterystycznych obiadów to schabowy, ziemniaczki i surówka.

Jednak mimo tego, wciąż wiele osób nie zna bardzo podstawowych zasad, które pomogą uzyskać wspaniałego schabowego za każdym razem. Warto je poznać, gdyż są one gwarantem tego, że Twoje kotlety schabowe będą już ZAWSZE perfekcyjne:

1. NIGDY nie kupuj schabów marketowych, pakowanych, gdyż nie masz wpływu na to jaki kawałek mięsa otrzymasz.

2. ZAWSZE kupuj schab w sklepie mięsnym, gdzie możesz poprosić o ukrojenie konkretnego kawałka mięsa.

3. ZAWSZE wybieraj (proś o ukrojenie) kawałek schabu od strony karczku. Ten fragment mięsa schabowego jest znacznie bardziej delikatny. Poznasz go po tym, że ma znacznie bardziej nasycony kolor oraz odrobinę ciemniejszego mięsa z granicy właśnie z karczkiem. Mięso z tej części jest bardziej soczyste!

4. NIGDY nie wybieraj bladego schabu, to ta część, której powinnaś/powinieneś unikać, gdyż kotlety będą twardsze.

5. ZAWSZE patrz czy schab ma równomiernie widoczne cienkie żyłki tłuszczu w przekroju – taki będzie znacznie lepszy! Tłuszcz jest przewodnikiem smaku w potrawach – zupełnie tak jak kable przewodzą prąd.

6. ZAWSZE unikaj zbyt długiej obróbki termicznej mięsa schabowego! Jest ono bardzo delikatne i wbrew pozorom łatwo je przeciągnąć co będzie skutkować sztywnym kotletem.

Uważasz, że to wartościowa wiedza? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Ukryta funkcja wózka w Lidlu, o której mało kto wie, a warto jej używać.

Widzisz popękany, odpadający lukier na pączku? To istotny sygnał, który warto znać.