w

Robisz kotlety z piersi kurczaka na obiad? Powinnaś/eś to wiedzieć.

Pamiętaj aby przygotowując kotlety drobiowe ZAWSZE rozbijać je przykryte kawałkiem folii spożywczej czy nawet zwykłą torebką śniadaniową tak aby nie pryskać wokół. Dlaczego? Otóż brytyjska agencja ds. żywności oraz naukowcy zalecają przyjmować domyślnie, że każde mięso drobiowe może być nosicielem bakterii Salmonelli oraz mniej popularnych Campylobacter. Co prawda…

…bakterie te giną w czasie obróbki termicznej mięsa jeśli są obecne jednak rozbijając mięso na kotlety pryskasz na blat roboczy oraz często na znajdujące się w pobliżu inne produkty spożywcze, na które mogą przedostać się wspomniane bakterie, a które to zjesz później bez obróbki termicznej. Poniżej znajdziesz zdjęcie prawidłowo zabezpieczonego mięsa podczas rozbijania. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych.

Napisane przez Pomyslodawcy

Jeśli gdzieś chcą zeskanować/skopiować Twój dowód osobisty, pamiętaj o tym.