w

Robisz tak po smażeniu na patelni? Nieświadomie ją uszkadzasz.

Patelnia to naczynie kuchenne, które posiada każdy z nas w swojej kuchni. Występuje ona w najróżniejszych rozmiarach, kształtach oraz z różnymi powłokami zapobiegającymi przywieraniu potraw lub ułatwiającymi wygodne smażenie bez tłuszczu. Jednak wszystkie te patelnie łączy jeden wspólny mianownik – mogą zostać uszkodzone skutecznie w dokładnie ten sam sposób.

W dodatku wiele osób nie ma świadomości, że robiąc coś takiego po prostu niszczy trwale swoją patelnię. Wystarczy zrobić tak tylko raz! Dlatego Pamiętaj. Nigdy nie zalewaj gorącej patelni po zakończeniu smażenia zimną wodą! Nagłe obniżenie temperatury metalu może spowodować trwałe wypaczenie powierzchni patelni a dodatkowo jeśli jest to patelnia nieprzywierająca – warstwa teflonu może zacząć się łuszczyć! Jak zobaczyć czy Twoja patelnia została już uszkodzona?

Jeśli podczas smażenia nalewasz na patelnię olej w większej ilości i rozlewa się on na brzegach patelni a środek jest wciąż „czysty” przez co musisz nalewać bardzo dużo oleju aby go zakryć, to znak, że Twoja patelnia już została wypaczona i wybrzuszyła się na środku. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂 

Napisane przez Pomyslodawcy

Tak skutecznie zdezynfekujesz i wyczyścisz swój materac w łóżku samodzielnie za kilka złotych.

Masz tak zwany „brzydki” charakter pisma? Oto coś o Tobie prawdopodobnie.