Naleśniki to bardzo popularne i dobrze znane danie, które głęboko jest zakorzenione w polskiej kuchni. Można wręcz powiedzieć, że ilu ludzi tyle naleśników, gdyż każdy ma jakiś swój przepis, swoje modyfikacje, oraz sposoby na podanie i dodatki. Są jednak pewne uniwersalne fundamenty, o których należy pamiętać a często nawet o nich nie wiemy. Takim właśnie przykładem są widoczne białe grudki mąki już podczas smażenia naleśników. Najczęstsze przyczyny tego mankamentu to zbyt krótkie miksowanie ciasta lub źle dobrany typ mąki do przepisu! Dodatkowo…
…do naleśników powinno używać się mąki typu 400 lub 450 (tortowa) a przepis powinien to uwzględniać, gdyż jeśli użyjemy przykładowo mąki typu 650 (uniwersalna) a przepis przewiduje typ 450 w takiej sytuacji właśnie powstaną nam grudki, gdyż mąka 650 jest gęstsza i potrzebuje więcej wody niż 450 do prawidłowego rozpuszczenia. Uważasz, że to wartościowa informacja? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂