w

Sposób nacięcia kiełbasy na grilla ma znaczenie.

Grillowanie najróżniejszych potraw w trakcie wiosny i lata w Polsce można nazwać już swego rodzaju tradycją. Co ciekawe moda na grillowanie przybyła do nas z zachodu i bardzo szybko się zakorzeniła, do tego stopnia, że obecnie mało kto zdaje sobie z tego sprawę iż pochodzi ona z USA. Rozkwit grillowania w Polsce nastąpił w latach 90 ubiegłego wieku i jest kojarzony z pozytywnymi przemianami, które zaszły w kraju po 1989 roku. Wówczas grillowanie było właśnie powiewem zachodniego stylu życia, którego tak bardzo Polacy pragnęli po obaleniu komunizmu.

Mimo tego, że grillujemy już tyle lat to wciąż wielu rzeczy nie wiemy i cały czas eksperymentujemy w poszukiwaniu nowych smaków i sposobów potrawy z grilla. Jednak czasem warto zacząć od przyswojenia podstaw. Mało kto wie, że sposób w jaki natniemy kiełbasę na grilla ma wpływ na jej późniejszy smak oraz walory kulinarne. Otóż wyróżniamy dwa podstawowe sposoby nacinania kiełbas na grilla – poprzeczny prosty (wykonujemy pojedyncze proste cięcia w odstępach ok. 1cm w poprzek kiełbasy) oraz krzyżowy/skośny (wykonujemy krzyżowe nacięcia na skos – widoczne na zdjęciu). Czym one się różnią?

Kiełbasa nacięta w pierwszy sposób po obróbce na ruszcie grilla jest bardziej miękka, łatwiejsza do pogryzienia, porcjowania oraz posiada mniej intensywny zapach/smak dymu. Kiełbasa nacięta w drugi sposób posiada bardziej chrupiącą skórkę, jest bardziej zwarta, delikatnie twardsza, ale jednocześnie wytapia się z niej więcej tłuszczu dlatego jest mniej kaloryczna oraz posiada intensywniejszy aromat dymu. Co ważne nacięcie krzyżowe powinno wykonać się z jednej i drugiej strony kiełbasy, proste wystarczy z jednej strony. A Ty jak przygotowujesz kiełbasę na grilla? Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Mało kto wie jakie jest zadanie tych tacek na grilla w rzeczywistości.

Uważaj na to jadąc do Turcji, inaczej będą to najdroższe wakacje w życiu.