w

Szykujesz sałatkę jarzynową na Święta? To tego z całą pewnością o niej nie wiesz.

Sałatkę jarzynową zna chyba każdy Polak i nie jest to żadna tajemnica, że gości ona na świątecznych stołach zarówno przy okazji Świąt Bożego Narodzenia jak i Świąt Wielkanocnych. Jednak z całą pewnością mało kto wie, że ten przysmak kojarzony z „Polskością” pochodzi w rzeczywistości z Rosji a jej obecna forma ewoluowała przez lata i różni się od pierwszego przepisu.

Autorem i pomysłodawcą pierwszego przepisu jest Rosjanin pochodzenia belgijskiego Lucien Olivier, który był właścicielem i szefem kuchni w ekskluzywnej restauracji Hermitage w Moskwie. Według dostępnych źródeł sałatka ta powstała w 1860 roku i niesamowicie szybko stała się kluczowym punktem w menu tej restauracji.

Jej pierwotny skład zawierał dodatkowo między innymi cietrzew, język cielęcy, kawior, sałatę, ogony rakowe, kapary a nawet wędzoną kaczkę. Oryginalnie nie była ona zaprawiana majonezem ale sosem Oliviera, który był rodzajem majonezu, wytworzonego z francuskiego octu winnego, musztardy i prowansalskiej oliwy z oliwek – dokładna receptura pozostaje jednak nieznana.

Jak to często bywa z popularnymi recepturami dla smakoszy, składniki, które były rzadkie, drogie, sezonowe lub trudne do przygotowania, stopniowo zastępowano tańszymi i łatwiej dostępnymi produktami i tak powstała wersja, którą znamy obecnie.

Napisane przez Pomyslodawcy

Ukryta funkcja sklepowego wózka w Lidlu, o której mało kto wie.

Takie masz prawo, gdy za jakiekolwiek zakupy płacisz kartą. Wciąż mało kto o nim wie.