w

Tak sprawdzisz przed zakupem czy arbuz w całości jest dojrzały i słodki. Bez krojenia.

Aktualne promocje w marketach zachęcają do kupowania arbuzów w całości. Jednak wiele osób boi się kupować „w ciemno” tzn. bez możliwości przekrojenia i wizualnej oceny dojrzałości tego warzywa. (TAK, arbuz to WARZYWO – taka ciekawostka przy okazji 🙂 ) Jeśli chcesz rozpoznać czy dany nieprzekrojony arbuz w sklepie jest dojrzały i słodki – zrób test dźwięku! Jeśli po stuknięciu w niego palcami usłyszysz „dudniący” dźwięk zbliżony do bębna to znak, że jest dojrzały! Dodatkowo…

…zerknij i oceń jasną plamkę w miejscu gdzie wyrastał z łodygi – powinna być jasnożółta i zwarta. Kolejną wskazówką jest również kolor miejsca styku arbuza z podłożem, gdy rósł. Jeśli to miejsce jest jasnozielone lub wręcz białe to znaczy, że nie jest on dojrzały jeszcze. Pamiętaj też, że idealny arbuz powinien być również ciężki, ponieważ składa się głównie z wody – zbyt lekki będzie niesmaczny. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dlatego warto wydłubać pestki z arbuza przed zjedzeniem.

Włóż do odpływu wanny lub umywalki kilka monet na zwykłej foliówce…