w

Tak sprawdzisz świeżość fileta z kurczaka w pudełku lub na tacce przed zakupem.

Jeśli czasem kupujesz filety kurczaka w marketach pakowane na plastikowych/styropianowych tackach lub w plastikowych pudełkach i chcesz mieć pewność, że jest świeże to musisz wiedzieć jak to zweryfikować. Poznaj 5 wskazówek, które pozwolą Ci to sprawdzić. Zapamiętaj również jedną istotną informację: To, że mięso nie śmierdzi nie oznacza, że jest w 100% świeże, gdyż zapach jest dopiero ostatnim wskaźnikiem zepsucia mięsa!!

1. Naciśnij mięso jednym palcem przez opakowanie powinno natychmiast powrócić do pierwotnego kształtu – świeże mięso powinno być sprężyste.

2. Sprawdź kolor – mięso z piersi kurczaka powinno mieć odcienie różowego – jeśli kolor mięsa wpada w żółć lub szarość – nie kupuj go.

3. Jeśli filet jest zapakowany w plastikowe pudełko to folia zamykająca nie powinna być wybrzuszona/wypukła. Jeśli jest, to znak, że procesy gnilne w mięsie już się rozpoczęły co powoduje wytwarzanie gazów, które „pompują” szczelne pudełko a czego oznaką jest właśnie wypukła folia.

4. Kolor i ilość tłuszczu – tłuszcz znajdujący się z reguły przy brzegach fileta powinien być jednorodnie żółty.

5. Ostatecznym sposobem na potwierdzenie świeżości pakowanego mięsa w razie jakichkolwiek wątpliwości jest zrobienie niewielkiego otworu na brzegu tacki w celu weryfikacji zapachu mięsa. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich i/lub znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Smażąc naleśniki widzisz coś takiego? Musisz o tym wiedzieć.

Tyle czasu powinno się parzyć herbatę! Warto wiedzieć.