w

Tak sprawisz, że Twoja domowa pizza będzie jak z pizzerii.

Jeśli lubisz czasem przygotować domową pizzę i chcesz, aby była ona jak najlepsza to musisz zapamiętać kilka prostych zasad, które zagwarantują Ci to, że Twoja domowa pizza będzie jak z najlepszej pizzerii. To wbrew pozorom nie takie trudne.

1. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym ZAWSZE PRZED ułożeniem składników.

2. Na posmarowane ciasto sosem wysyp stary żółty ser. Sera NIGDY nie dajemy na wierzch ani nie posypujemy nim innych składników. Roztopiony żółty ser utworzy warstwę, która utrudnia odparowywanie wody z wilgotnych składników przez to pizza będzie gumowata a składniki ugotowane a nie upieczone!

3. Idealnie przygotowane ciasto na pizzę delikatnie klei się do rąk, ALE lekko się odkleja nie pozostawiając śladów.

4. Pamiętaj o zasadzie układania składników: suche na dole mokre na górze – to zapobiega rozmoczeniu pizzy przez ułatwienie odparowywania wody np. z pomidorów.

5. Najważniejsza zasada to używanie specjalnej mąki na pizzę tzw. mąki typ „00” – dzięki temu Twoje ciasto będzie perfekcyjnie cienkie, odpowiednio sztywne z lekko wypieczonymi brzegami.

6. Jeśli chcesz jeszcze dodatkowo podbić efekt WOW – używaj tzw. kamienia do pizzy, który nagrzewasz 30 minut przed włożeniem pizzy do piekarnika na najwyższej temperaturze. Koszt takiego kamienia to kilkadziesiąt złotych, jednak różnica upieczonej na nim pizzy jest kolosalna.

Napisane przez Pomyslodawcy

To należy zawsze sprawdzić po zmianie opon u wulkanizatora. Pamiętaj.

Klniesz na kogoś lub na coś mówiąc sam/a do siebie? Miej tego świadomość.