Większość domowych garnków do gotowania jest obecnie wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej tak zwanej „18/10”. Jest to jeden z najczęściej wykorzystywanych materiałów do produkcji domowych akcesoriów kuchennych. Symbole 18/10 oznaczają odpowiednio 18% zawartości chromu w mieszance oraz 10% niklu. Chrom zapewnia odporność na korozję, dodatek niklu połysk. Generalnie obecnie stosowana stal nierdzewna jest odporna na różne przebarwienia jednak nie całkowicie!
Jeśli na dnie Twoich garnków pojawiły się charakterystyczne wielokolorowe (tęczowe) przebarwienia to znak, że nieprawidłowo używasz swoich garnków np. sypiesz sól do garnka zanim woda zaczęła wrzeć. Jednak na szczęście tego typu przebarwienia można bardzo łatwo i szybko usunąć. Opisany nalot, a także plamy od soli mineralnych niektórych produktów można bardzo łatwo usunąć z pomocą zwykłego kwasku cytrynowego – wystarczy, że wsypiesz trochę kwasku, zalejesz niewielką ilością wody i po kilku sekundach te przebarwienia znikną! Teraz dokładnie opłucz garnek i gotowe! Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich 🙂