w

Tak zapakujesz próżniowo jedzenie bez specjalnych urządzeń.

Jeśli regularnie zamrażasz różne produkty spożywcze lub po prostu aktualnie w kontekście sytuacji, związanej z pewnym koronowanym wirusem 😉 chcesz zamrozić trochę mięsa na zapas to wiedz, że najlepiej jest zapakować je próżniowo przed zamrożeniem. Dzięki próżniowemu zapakowaniu produktów PRZED zamrożeniem zyskujesz możliwość znacznie dłuższego ich przechowywania w zamrażarce.

W przypadku mrożenie dowolnego mięsa poprzez zapakowanie go metodą próżniową wydłużasz czas jego przechowywania w zamrażarce nawet o dwa, trzy razy! No tak ale przecież nie masz w domu pakowarki próżniowej ani nie planujesz jej specjalnie kupować – nie mówiąc o specjalnych woreczkach, które można zgrzewać.

Jest jednak na to niezwykle prosty sposób, który pozwoli Ci zapakować próżniowo dowolne produkty bez profesjonalnej pakowarki próżniowej. Potrzebujesz jedynie tzw. woreczków strunowych ( np. z IKEA ).

1. Włóż do opisanego ( data mrożenia, opis produktu ) woreczka mięso.

2. Do garnka wlej wodę. Następnie zanurzaj w nim powoli mięso w otwartym woreczku, aż do granicy zamknięcia woreczka. Ciśnienie wody „wyciska” powietrze z woreczka stopniowo ku górze. Gdy zamknięcie woreczka dotrze do granicy wody – zamknij dokładnie woreczek przed wynurzeniem.

3. GOTOWE! Zapakowałaś/eś mięso próżniowo. Teraz schowaj je do zamrażarki.

Napisane przez Pomyslodawcy

Bardzo przydatna funkcja, którą masz w zmywarce a o niej nie pamiętasz prawdopodobnie.

Pamiętaj o tym zawsze gdy stoisz w kolejce do kasy. Mało kto tak robi a warto.