w

Tak zawsze wybierzesz słodkie i dojrzałe pomarańcze bez pestek.

Pomarańcze tak samo jak banany w latach 90 uchodziły za towar luksusowy i często możecie zapewne o tym usłyszeć od swoich rodziców czy dziadków przy najróżniejszych okazjach na przykład w kontekście opowieści o wielogodzinnych kolejkach w czasach PRLu.

Tak czy inaczej pomarańcze warto regularnie zajadać, gdyż są znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi kawałki owocu! Dlaczego? Otóż są one doskonałym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Jednak pomarańcze zajadamy najchętniej gdy są słodkie a z ilością najróżniejszych odmian, które możemy dostać w polskich sklepach nie posiadając fachowej wiedzy ciężko się połapać.

Jak doskonale zapewne wiesz z pomarańczami bywa różnie, raz trafią się słodkie i soczyste, raz trafią się soczyste i kwaśne a raz całkowicie suche i łykowate. Bardzo często na promocjach w marketach właśnie pojawiają się bardzo tanie pomarańcze, które niestety równie często są po prostu kwaśne lub mają mnóstwo pestek. Zatem jak wybrać te, które są słodkie i nie mają pestek?

Otóż musisz wybierać takie pomarańcze, które z jednej strony mają takie charakterystyczne lekkie zagłębienie tzw. pępek (pokazane na zdjęciu) – pomarańcze posiadające ten „znak” praktycznie zawsze są słodkie i BEZ PESTEK! Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich najbliższych i/lub znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To warto wiedzieć o produktach „Bez laktozy”. Nie popełnij tego błędu.

Chcesz kupić dziecku chomika? Musisz mieć tego świadomość, żeby nie było zdziwienia.