w

Tak zrobisz domowy zakwas do samodzielnego upieczenia chleba.

Chleb to w naszej kulturze/kraju jeden z tak zwanych artykułów pierwszej potrzeby, który towarzyszy nam praktycznie całe życie i nie wyobrażamy sobie śniadania/kolacji bez kanapek. Również większość z nas doskonale wie i mamy to wpojone wręcz mimowolnie, że najlepszy chleb to ten przygotowany na zakwasie.

Dlaczego warto jeść chleb „na zakwasie”?

Chleb przygotowywany na zakwasie przygotowuje się inaczej niż ten na drożdżach. W ten sposób w trakcie tego procesu rozłożeniu ulegają substancje śluzowe obecne w mące, utrudniające nawodnienie i napęcznienie białek/skrobi. Dzięki tej technologii pieczywo cechuje się także większą trwałością i ma własności prozdrowotne, udokumentowane w licznych badaniach.

Niestety jest to również skrupulatnie wykorzystywane przez producentów pieczywa, którzy chętnie taki chleb nam oferują i dumnie eksponują na opakowaniach informację „NA ZAKWASIE”. Jednak najczęściej zakwas używany „przemysłowo” to nie jest ten sam zakwas, który możesz przygotować w domu – są to tzw. zakwasy suche. Ma on również niestety gorsze właściwości prozdrowotne oraz smakowe.

Jednak jeśli chcesz zacząć piec swój własny chleb na zakwasie, to wiedz, że możesz przygotować go całkowicie samodzielnie! Kup mąkę żytnią razową typ. 2000 (najlepiej ekologiczną, wcale nie jest bardzo droga ok. 4 zł za 1kg). Umyj litrowy słoik a następnie wyparz z pomocą wrzątku. Kiedy słoik przestygnie wsyp do niego 50 gram mąki i wlej 70-90 ml letniej wody z kranu. Rozmieszaj dokładnie mąkę z wodą np. widelcem.

Następnie przykryj słoik ręcznikiem papierowym lub chusteczką (bez zapachu! 🙂 ) i zaciśnij gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce. Teraz przez co 24 godziny, przez następne 5 dni musisz dokarmić swój zakwas 50 gramami mąki żytniej typ. 2000 i kolejną porcją wody tak aby utrzymywać półpłynną konsystencję zakwasu. Już po 2-3 dniach powinnaś/eś zobaczyć, że zakwas pracuje tzn. zwiększa objętość po dokarmieniu oraz posiada widoczne pęcherzyki gazów.

Po 5 dniach Twój zakwas jest gotowy do wypieków! Możesz przechowywać go teraz w lodówce aby uśpić znajdujące się w nim mikroorganizmy. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Kupujesz produkt z regałów przy kasach, gdy stoisz w kolejce? To może coś o Tobie mówić.