Kręcone ziemniaki to w ostatnich latach jeden z wakacyjnych fastfoodowych hitów w miejscowościach wypoczynkowych w Polsce. Serwowane są w najróżniejszych przyprawach, z sosami oraz różnymi dodatkami. Wpływ na ich popularność z pewnością ma ich niezwykle atrakcyjny wygląd i sposób podania niczym szaszłyk, a także to, że dzieciom kojarzy się wprost z czipsami, które jak wiadomo większość uwielbia. Podczas wakacyjnych wyjazdów dużo rodziców podchodzi do kwestii jedzenia najróżniejszych fastfoodów przez dzieci z większym luzem na zasadzie „a niech ma, są w końcu wakacje…”. Jednak w przypadku kręconego ziemniaka, niektórych zniechęca od zakupu cena, która oscyluje w okolicach 15-20 zł za porcję – bo łatwo przeliczyć ile kilogramów ziemniaków można za tę kwotę kupić i rodzice studzą zapały swojej latorośli w kwestii zakupu ziemniaka na patyku.
Jednak ten banalny fastfood możesz zrobić samodzielnie w domu, bez większego wysiłku! Potrzebujesz jedynie specjalnego nożyka spiralnego, który kupisz za 5-8 zł na większości bazarków, ryneczków, sklepów z artykułami domowymi czy nawet ostatecznie w internecie (zdjęcie poniżej). Wówczas przygotujesz tyle kręconych ziemniaków np. do obiadu, że Twoje dzieci podczas kolejnego sezonu wakacyjnego nie będą już chciały zjeść ziemniaków na patyku, gdyż będą je doskonale znały. Generalnie powinno się je smażyć na głębokim tłuszczu, jednak biorąc pod uwagę aktualne ceny oleju możesz również bez trudu usmażyć je na zwykłej patelni z większą ilością oleju tj. ok 0,5 litra. po prostu musisz wtedy je obkręcić 2-3 raz podczas smażenia, aby były równo usmażone z każdej strony. Do kręconych ziemniaków użyj patyczków do szaszłyków na grilla z dowolnego marketu, a może zostały Ci po sezonie letnim. Podawaj z sosem np. z majonezu, jogurtu i czosnku, albo jakimkolwiek innym, który lubisz. SMACZNEGO! Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich i znajomych! 🙂