w

Tego z pewnością nie wiesz o dziurach w pieczywie, a warto.

Chyba każdy z nas chociaż raz miał okazję kupić pieczywo, które podczas krojenia ujawniało mniejsze lub większe dziury w tzw. miękiszu czyli głównej części bochenka. Co prawda „dziurawy” chleb smakuje w większości przypadków tak samo jak ten bez dziur, jednak utrudnia to jego najczęstsze wykorzystanie – czyli posmarowanie kromek masłem do kanapek. Warto wiedzieć, że takie dziury to zgodnie ze sztuką piekarską WADY pieczywa, które mogą wynikać z wielu czynników:

– mąka użyta do wypieku miała zbyt mało glutenu

– użyto mąki z porośniętego ziarna (czyli wykiełkowanego)

– ciasto miało zbyt luźną konsystencję

– dodano zbyt dużo drożdży

– w przypadku chleba na zakwasie – zbyt długo trwał okres fermentacji

– chleb był pieczony w zbyt wysokiej temperaturze

– ciasto miało zbyt niską temperaturę podczas wyrastania (przed pieczeniem)

– dodano zbyt dużo cukru do ciasta

– zbyt krótko pieczono bochenek

Jeśli kupiłaś/eś takie pieczywo możesz je zareklamować a jeśli miało to miejsce w małej piekarni to dodatkowo warto zwrócić uwagę aby mogli wyeliminować błędy produkcji, których nie zawsze mogą być świadomi.

Napisane przez Pomyslodawcy

Oto dlaczego warto kroić cytrynę na skos. Już zawsze będziesz tak robić.