w

Używasz takich tacek do grillowania potraw? Oto ich prawdziwe przeznaczenie.

Grillowanie potraw to obecnie jedna z naszych nieoficjalnych tradycji narodowych, która nieodłącznie wiążę się z wiosną i latem. Wtedy wszyscy ruszamy na działki i do ogrodów aby przyrządzać swoje ulubione mięsa czy warzywa na ruszcie. Dlatego od wielu już lat akcesoria do grillowania natychmiast pojawiają się we wszystkich marketach, gdy tylko pojawią się pierwsze ciepłe dni po zimie (której o ironio ostatnio w ogóle nie ma 😉 )

Jednym z bardziej popularnych „gadżetów” do grillowania, które kupuje wiele osób są te aluminiowe tacki, jednak mało kto wie jakie jest ich realne przeznaczenie. Jeśli sądzisz, że aluminiowe tacki do grillowania służą tylko i wyłącznie dla wygody grillowania (aby od razu położyć większą porcję mięsa czy aby nie spadało z rusztu) nic bardziej mylnego!

Otóż głównym zadaniem tacek nie jest zapobieganie przypalaniu czy spadaniu mięsa z rusztu! Głównym ich zadaniem/funkcją jest zbieranie wytapiającego się tłuszczu z mięsa, który spadając na żarzący się węgiel wydziela szkodliwe rakotwórcze związki chemiczne, które następnie osadzają się na mięsie! Dlatego tylko z tego powodu warto ich używać. Uważasz, że warto mieć tego świadomość? Przekaż to swoim bliskim lub/i znajomym 🙂

Napisane przez Pomyslodawcy

Nowy pomysł Lidla, który znacząco ułatwi zakupy klientom w ich sklepach.

Liczysz na tanie wakacje w Grecji jeszcze w tym roku w związku z sytuacją na świecie?