w

W ten sposób rozpoznasz prawdziwy żółty ser na sklepowej półce.

Jak doskonale wiesz albo i nie, podczas zakupów żółtego sera również musisz zachować odpowiednią czujność aby nie dać się wprowadzić w błąd i zakupić tak zwanego wyrobu seropodobnego.

Dlatego właśnie warto pamiętać o tych kilku prostych zasadach, które powinny Cię uchronić przed popełnieniem błędu:

1. Podstawą podstaw jest to, że na etykiecie musi być JASNO napisane słowo „SER” a nie sama jego domniemana nazwa typu „Goudella”, „Warmiński”, „Radamerski” – nie ma „kluczowego słowa” TO NIE JEST SER!

2. Skład powinien być krótki czyli mleko, podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego ewentualnie przyprawy lub szczepy pleśni. JEŚLI w składzie zobaczysz COŚ WIĘCEJ np: tłuszcz roślinny, mleko w proszku, soja, karagen, guma guar TO NIE JEST SER!

3. Jeśli łatwo się kruszy, kiedy próbujemy pokroić go w plastry, jest twardy, suchy TO NIE JEST SER!

4. Najłatwiejszy wskaźnik czyli cena – NIE MA możliwości wyprodukowania PRAWDZIWEGO SER w cenie poniżej 15zł za kilogram! Cena MUSI uwzględniać cenę mleka potrzebnego do wytworzenia sera.

Napisane przez Pomyslodawcy

Po wizycie w toalecie używasz odświeżacza powietrza? Zrób to poprawnie.

Jeśli śpicie we dwoje pod jedną kołdrą – pamiętajcie o tym.