w

Widzisz na opakowaniu kawy taki „wentyl”? Oto jego prawdziwa funkcja.

Kawa to jeden z tych napojów, które wielu osobom towarzyszą praktycznie każdego dnia, wręcz od samego poranka. Często są osoby, które wręcz nie mogą normalnie funkcjonować od rana, dopóki nie wypiją filiżanki ukochanej kawy. Kawy pakowane są na kilka sposobów jednak z pewnością jedno z rozwiązań chociaż raz przyciągnęło Waszą uwagę. Mianowicie opakowania, w których na ich froncie znajdują się zawory, przez które wylatuje zapach kawy gdy ściśnie się taką paczkę. Wbrew pozorom to nie ma ułatwiać wyboru kawy po zapachu!

Opakowania z wentylem są niezbędne, gdy pakowana do środka będzie świeżo mielona bądź świeżo palona kawa. Ziarna kawy poddane tym rodzajom obróbek wydzielają naturalne gazy. Są to niezwykle cenne i istotne opary zawierające olejki aromatyczne i smakowe, które są niezwykle cenne przy zaparzaniu kawy, dzięki nim kawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Jednak aby opakowanie nie zostało przez nie rozerwane muszą mieć możliwość swobodnego ujścia. Jednak to nie wszystko!

Kawa mielona już po godzinie od jej zmielenia zaczyna tracić najcenniejsze właściwości, pozostawiona bez odpowiednich warunków już po kilku godzinach utraci całą swoją jakość. Można stosować wymuszone procesy odgazowania i pakować następnie ją w opakowania próżniowe, jednak jej najlepsze właściwości zostaną bezpowrotnie utracone. [czytaj dalej⬇️]

Dlatego warto wiedzieć, że torebki do kawy z wentylem to jedyny, najskuteczniejszy i najbardziej efektywny sposób, by dostarczyć klientowi produkt jak najbardziej świeży, aromatyczny, wartościowy. Ta wiedza znacząco ułatwi Wam wybór właściwej kawy w sklepie. Uważasz, że warto o tym wiedzieć? Uświadom swoich bliskich lub/i znajomych szczególnie gdy są kawoszami 🙂 

Napisane przez Pomyslodawcy

Używasz węgla drzewnego do grillowania zapakowanego w papierowe worki? Zobacz jak łatwo możesz je otworzyć.

Czy można obrócić dłoń bez użycia nadgarstka? Przekonaj się sam/a.